Nieuws

Aantal starters dat woning kan financieren gehalveerd

Het aantal starters dat een gemiddelde starterswoning kan financieren, is in de afgelopen vijf jaar bijna gehalveerd. Dit blijkt uit een analyse van consultingbureau IG&H. In 2012 kon 29 procent van de alleenstaande starters een gemiddelde starterswoning financieren. 

In 2017 daalde dit aantal naar slechts 16 procent, en in 2018 naar verwachting zelfs naar 13 procent. "Starters hebben het moeilijk op de Nederlandse woningmarkt", zegt Freek Jansen, manager bij IG&H. "Dit komt deels doordat de woningprijzen de afgelopen jaren flink zijn gestegen en zij door de hoge huurprijzen geen ruimte meer hebben om te sparen. Hierdoor kunnen zij steeds minder eigen geld inleggen. Daar komt bij dat de overheid extra druk op starters legt - niet alleen door leennormen aan te scherpen, maar ook door de aflossing van een hypothecaire lening verplicht te stellen."

Effect rentestand
De ECB heeft aangegeven dat zij haar stimuleringsbeleid gaat afbouwen. Hierdoor zal de lage rente op termijn gaan verdwijnen. Dit gaat van invloed zijn op de hypotheekrente – en daarmee specifiek op de positie van starters in de hypotheekmarkt. Een stijging van de rente betekent een verdere afname van het aantal starters dat een gemiddelde starterswoning kan financieren. Hoewel de woonlastennormen zó zijn ingericht dat zij het effect dempen, wijst de analyse van IG&H uit dat een rentestijging tot vijf procent een verontrustend gevolg zou hebben: het aantal starters dat een huis kan financieren, zou dan verder dalen met 2 à 3 procent. In dat geval zou slechts 1 op de 10 alleenstaanden nog in staat zijn om een gemiddelde starterswoning te financieren. Dat effect wordt nog verder versterkt als de huizenprijzen door blijven stijgen.

Financiële hulp
Uit aanvullend onderzoek, uitgevoerd samen met hypotheekadviespartij Viisi, blijkt verder dat bijna de helft van de starters (47%) momenteel financiële hulp nodig heeft van familie of vrienden voor het financieren van een eerste woning. "Starters die een woning kunnen financieren, zijn vaak hoogopgeleid of hebben ouders die financieel kunnen bijspringen", zegt Jansen. "Door het kopen van een woning profiteert deze groep niet alleen van een fiscaal voordeel, maar ook van de flinke prijsstijging in de markt. Daarmee krijgen zij een voorsprong op het gebied van vermogensopbouw." 

Over IG&H
IG&H is actief in de sectoren finance, healthcare en retail. Met 120 betrokken en ondernemende sector-insiders helpt het adviesbureau vanuit hun kantoor in Utrecht, én bij klanten zelf, organisaties de transformatie naar radicale klantgerichtheid maken. Daarbij stellen zij hoge eisen aan zichzelf en aan hun werkwijze. Met diepgaande kennis en een persoonlijke benadering nemen zij als adviseurs hun klanten aan de hand en helpen hen de sector te verbeteren. Meer informatie is te vinden op www.igh.nl

BronTerug naar vorige pagina
Financieel op Koers © 2018